Erdélyi juhtúrós puliszka
Hozzávalók:
60 dkg kukoricaliszt
25 dkg juhtúró
3 dl tejföl
8 dkg zsír vagy vaj
10 dkg szalonna
só
Elkészítése:
Egy kis sóval forralj fel 1,5 liter vizet. Folyamatos keverés mellett (e célra
legjobb egy habverő) szórd bele a kukoricalisztet. Lassan, továbbra is
kevergetve főzd, amíg nem válik tejbegríz-sűrűségűvé, majd tedd félre.
Egy magasabb sütőedényt zsírozz ki, s az aljára teríts néhány kanálnyi
puliszkát, szórd meg juhtúróval, locsold meg tejföllel, csepegtess rá zsírt,
majd simíts rá egy újabb réteg puliszkát. Úgy folytasd a rétegezést, hogy
legfelülre túró kerüljön. Forró sütőbe téve, közepes tűzön süsd pirosra.
Tetejére sült szalonnát tegyél, tejföllel tálald.
Őrségi almás csirkeleves
Hozzávalók:
1 kg-os csirke
0,5 kg alma
2 l erőleves (kockából)
5 dkg liszt
2 tojássárgája
1,5 dl tejföl
1 ek. cukor
1 csokor petrezselyemzöld
só
Elkészítése:
A csirkét megtisztítjuk, feldaraboljuk, majd a levesben főzni kezdjük.
Amikor forr, lehabozzuk, majd alacsony fokozaton 2 órát főzzük. Utána
felaprítjuk a petrezselymet, a leveshez adjuk, és még 5 percig főzzük.
A lisztet összekeverjük a tejföllel és a tojásárgájával, majd a leveshez öntjük.
Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, felkockázzuk, majd a
cukorral ízesített kevés vízben megfőzzük. Ezután a leveshez adjuk,
és azonnal tálaljuk.
Tészta napon ma sütni fogunk, szerintem sokan szerették gyerek korunkban.
Vagy még ma is???
Lekváros bukta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
3 dl tej
3 db tojás
10 dkg vaj
kevés kristálycukor
20 dkg sűrű szilvalekvár
5 dkg porcukor
1 db citrom héja
Elkészítése:
Az élesztőt kevés kristálycukorral tejben felfuttatunk. A lisztet
összekeverjük a kovásszal, valamint a tojások sárgájával, az olvasztott
vajjal, 5 dkg porcukorral, 3 dl langyos tejjel és a reszelt citrom héjával.
Miután alaposan összegyúrtuk, tetejét megszórjuk liszttel, egy
konyharuhával letakarjuk, és 30-35 percig kelesztjük. Ezután a tésztát
lisztezett deszkára helyezzük, és újra alaposan átgyúrjuk. Kinyújtjuk,
téglalap alakúra vagdossuk, majd minden darabot megtöltünk sűrű,
kemény lekvárral. A buktákat kivajazott tepsire helyezzük, tetejüket
olvasztott vajjal megkenjük, végül 190 fokos előmelegített sütőben
aranybarnára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Egy tartalmas levest készítsetek hozzá, nálunk gulyásleves lesz igaz, hogy
csak holnap és az unokák kívánságára palacsintával, de úgy is jó lesz.
Jó étvágyat kívánok!
Hírek
AZ V. SZÁMÚ VÁLASZTÓKERÜLET ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐ JELÖLTJE, KONCZ BALÁZS A KARTALI JOBBIK ELNÖKE.
TEL:06-70-3920105
MINDEN VÁLASZTÓPOLGÁR KÉRDÉSÉT, JAVASLATÁT SZÍVESEN FOGADJA.
Szavazás